Chyba nikogo już nie zdziwi (a może jednak tak) jak powiem, że w dzisiejszych czasach największe browary nie robią piwa z prawdziwego, naturalnego chmielu, tylko najzwyczajniej w świecie używają do tego sproszkowanego granulatu. Chociaż producenci nadal próbują manipulować swoimi klientami za pomocą reklam.
http://www.youtube.com/watch?v=5qQd1h8ofW8
Nie dajmy się zwieść opowieściami o naturze, niestety w tym wieku zintensyfikowana produkcja przemysłowa wymaga na producentach takich rozwiązań. Na całe szczęście nie na wszystkich i dzięki Bogu! Na potwierdzenie macie tu link do ciekawego wywiadu z właścicielem Ciechana, który w warzeniu swoich piw wciąż sięga po naturalne inspiracje.
http://manager.money.pl/ludzie/wywiady/artykul/wlasciciel;ciechana;reklamy;piwa;klamia,228,-1,919012.html
Na koniec ciekawostka i objaśnienie tytułu. Czy wiecie czemu chmiel (w jakiejkolwiek postaci) używany do produkcji piwa jest wyłącznie uzyskiwany z szyszek płci żeńskiej? Bo tylko one zawierają w sobie tą przyjemną goryczkę nadającą charakterystycznego smaku. Zupełnie jak w życiu, nie sądzicie?:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz