poniedziałek, 24 października 2011

Grzaniec piwny

Jeśli wyglądając przez okno przechodzi Was po grzbiecie ten sam zimny dreszcz na widok pogody to jest na to tylko jedna metoda! Nie herbata, a tym bardziej nie żadna kawa! Grzane Piwo! Serio... I niech nikomu na myśl nie przychodzi smak ciepłego piwa w lecie. To zupełnie inna bajka. Można się go napić w niektórych knajpach, ale najczęściej tylko zimą, bowiem wtedy smakuje najlepiej. My jednak chcemy Wam przedstawić domowy sposób na przyrządzenie tego smakołyku.

Potrzebujecie:
1. garnek
2. naturalnie coś do podgrzania
3. piwa tyle ile lubicie w dowolnej odmianie
4. miód lub cukier
5. cynamon
6. goździki
7. gałkę muszkatołową
8. rodzynki
Oczywiście co za dużo to niezdrowo, więc najlepiej jak spośród zaprezentowanych składników wybierzecie swoje ulubione. (Cukier lub miód obowiązkowo, gdyż grzane piwo, które nie jest słodkie nie smakuje i nie działa rozgrzewająco).

Do garnka wlewacie piwo, tak aby utworzyła się piana. Jeżeli tego nie zrobicie, wytworzy się podczas podgrzewania i piwo wam wykipi. Podgrzewając piwo, dodajecie składniki i mieszacie co jakiś czas. Studentom prościej będzie użyć przypraw w proszku lub gotowych mieszanek (oprócz miodu oczywiście). Pamiętajcie, nie gotujcie piwa! Po tym jak podgrzejecie wyłączcie palnik.Całość możecie przesączyć przez sitko.

Taka mieszanka działa najlepiej na jesienne i zimowe wieczory pieszcząc nasze podniebienie i rozgrzewając ciało:)

Smacznego!

Ten post pojawił się na prośbę czytelnika z Warszawy, gdzie podobno jest okropna pogoda:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz