piątek, 25 listopada 2011

Klasyka z Ciechanowa

Browar Ciechan to niewątpliwie jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek na rynku polskich piw regionalnych. Za niezwykły charakter tego przedsięwzięcia odpowiada właściciel - Marek Jakubiak. To pasjonat piwa. A przy okazji osoba, która niewątpliwie zna się na tym, co robi. Czego przykładem są właśnie piwa z tego browaru.
Ciechan Miodowy to najdłużej produkowane piwo miodowe w Polsce. I bez wątpienia jedno z najlepszych. Już po otwarciu butelki można wyczuć delikatny zapach miodu. Po przelaniu do kufla okazuje się, że piwo jest mętne, prawie jak piwa pszeniczne. Jest to spowodowane tym, że Ciechan nie jest filtrowany. W ogóle piwo to nie jest w żaden sposób utrwalane (właściciel browaru nawet zastrzegł dla swoich produktów nazwę "piwo nieutrwalane"). Browarnicy z Ciechanowa opierają się bowiem na tradycyjnych metodach.
Jeśli chodzi o smak, to oczywiście jest to słodkie piwo, ale na szczęście nie jest pozbawione odrobiny goryczki. Smak jest lekki, słodycz nie jest mdląca. Piwo to można polecić przede wszystkim płci pięknej, ale panowie również powinni być zadowoleni. Dobrze nadaje się na grzańca, co szczególnie ważne w obliczu zbliżającej się nieuchronnie zimy. Jednym słowem: to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika piwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz